Barkruk

Projectnaam:

In het verleden hebben we een stalen zitting geperst voor een achtbaan. Voor een beurs hebben we deze zitting een tweede leven gegeven en is het de basis geworden voor een barkruk.

Het proces

Concept

De vorm van de zitting hebben we gemodificeerd zodat er comfortabel op gezeten kan worden aan een verhoogde tafel. De afgeronde hoekdelen geven de zit nog wat extra comfort mee. Vanuit het oogpunt van de montage hebben we ook de middenvorm aangepast. Hierdoor kan het onderstel makkelijker worden bevestigd.

Engineering

Het gereedschap vervaardigen we uit kunststof. Dit materiaal is geschikt om metaaldelen op te persen en is ook nog eens kostenefficiƫnt. De grootste besparing ten opzichte van een seriegereedschap zit erin dat we standaard onderlegplaten gebruiken. Veelal worden de gereedschappen in de nachturen gefreesd. Zo kunnen we korte doorlooptijden garanderen.

Gereedschap

We gebruikten een softtool om de zitting te persen. Onze werkplaats beschikt over een hydraulische 400ton pers. Met behulp van een plooihouder wordt de vorm mooi strak gehouden. Daarna wordt deze plat in 3D gelaserd. De platen aan de onderzijde bij de 4 poten zijn 2D gelaserd en daarna gekant.

Controle

Om het deel te kunnen controleren/meten is vaak een meetmal nodig. Deze wordt geheel naar klantwens gebouwd.

Producten

De zitting, buizen en gekante onderplaten zijn via een samenstellingsmal aan elkaar gelast. Door diverse 3d geprinte opnamemallen zijn we in staat deze kruk samen te stellen. We hebben hiervoor diverse lasmethodes in huis.